Onlangs riep ik de huidige generatie jonge psychologen op om hun ideeën en visie te delen. Om een stem te geven aan wat ze denken en zich niet stil te houden onder het mom van ‘ik heb nog weinig ervaring als psycholoog, dus wat heb ik te vertellen’. De post kwam recht uit mijn hart, in een keer getypt en plop geplaatst. Het moest er gewoon uit. Ik had nooit verwacht dat dat stof zou doen opwaaien, maar dat deed het. In deze blog deel ik mijn visie waarom het zo belangrijk is dat jonge/startende psychologen zich uitspreken.
Metafoor van het meer
Laat het me uitleggen aan de hand van een metafoor. Laatst stond ik op een prachtige, zonnige, windstille winterdag op het strand bij het Henschotermeer. Het water was in rust en vormde een gladde vlakte waarin de lucht en het bos rondom het meer weerspiegelden. Magisch om te zien.

Totdat iemand in het water ging staan, het daarmee in beweging bracht en rimpels het wateroppervlakte braken.
Mijn eerste reactie was ‘Wat doe je nu! Zie je dan niet dat je het plaatje verstoord?
Maar waar eerder het meer als spiegel mij trok, raakte ik nu gefascineerd door hoe de kringen groter en groter werden. Hun weg vonden over het meer. Zoekend naar een nieuw evenwicht.
Uitdagen van de status quo
Ik vertel bovenstaand verhaal omdat het laat zien wat het effect is van een enkele beweging. Iemand besluit het water in te stappen en ontketend daarmee een ketting aan rimpels: een ripple effect.
De bestaande situatie wordt in beweging gebracht en zoekt naar een nieuw evenwicht. Oftewel, de status quo wordt uitgedaagd.
En dat is precies wat de nieuwe generatie psychologen kan betekenen voor de huidige GGZ. Zij zijn de personen die vanuit nieuwsgierigheid hun voet in het water zetten.
Juist vanuit hun positie kunnen ze onbevangen vragen stellen, belangeloos patronen opmerken, zich verwonderen en ja, wellicht ook de vinger op de zere plek leggen.
Want net als dat ik het vervelend vond dat mijn spiegelende meer verstoord werd, zullen knelpunten opgemerkt worden en (hopelijk geïnspireerd door deze blog) benoemd worden.
En dat geeft in eerste instantie ongemak. Maar er zal altijd een nieuw evenwicht gevonden worden.
The power of one
Een persoon kan met een enkele beweging een groots effect teweeg brengen. Geregeld groter dan diegene van te voren zou inschatten. Dat is the power of one.
Dat is waarom ik oproep om ideeën te delen. Om woorden te geven aan wat gedacht wordt.
Ik geloof namelijk dat het onderling delen van ideeën en visies een inspirerend ripple effect kan veroorzaken.
Bottom-up transformatie
Een inspirerend ripple effect van binnenuit dat een opwaartse kracht kan generen door een organisatie heen.
Het begint bij een persoon die de keuze maakt om te delen. Delen van een gedachtespinsel, verwondering, een vraag, een ontluikend plan, een creatieve ingeving.
Maar ook het delen van wat iets met je doet, waar je mee worstelt.
De ontvangende partij roep ik op om zich open te stellen, de deler toe te juichen. Stel vragen en wees nieuwsgierig. Sta stil bij de moed die het vergt.
Zo kan er zich een kracht van inspiratie ontketenen in een systeem. Van onder naar boven, van laag naar hoog: bottom-up
Deel
Voor delen, jezelf uitspreken, heb je geen jarenlange ervaring nodig. Dat kun je ook zonder vlieguren in het vak als psycholoog. Sterker nog, ervaring en opleiding kost vaak de onbevangen verwondering waar de mooiste vragen uit voort komen.
Want dat is waar ik in geloof: door elkaar te inspireren kun je het systeem van binnenuit ten goede transformeren.
Jouw idee
Spreekt dit je aan? Dan nodig ik je uit om jouw ideeën of visie te delen! Wie weet welk ripple effect dat heeft 😊
Snuffel ook gerust rond op de website van Voor Psychologen en weet ons te vinden bij vragen!