Selecteer een pagina

Hulp vragen is de toekomst

Als ik hardop droom zou binnen 10 jaar het volgen van een traject bij een psycholoog heel normaal zijn. En nu het mooie, deze droom heeft enorme potentie om realiteit te worden! Let maar op, hulp vragen is de toekomst! Er is namelijk een trend merkbaar dat het voor de huidige generatie steeds makkelijker wordt om hulp of begeleiding in te schakelen voor persoonlijke vraagstukken. Ik kom steeds meer leeftijdsgenoten tegen die een loopbaan-, lifestyle- of businesscoach hebben. De ‘je mag de vuile was niet buiten hangen’ is er zo door generaties heen wel wat uitgesleten bij de millennials. Op sociale media worden mensen opener over tegenslagen die ze hebben gehad, de ervaringsdeskundige krijgt steeds meer credits en ‘sharing is caring’ is de waardevolle trend van deze tijd.

Mentaal Vitaal

Eerst wil ik even iets rechtzetten. Voor een traject bij een psycholoog hoef je echt niet persé dusdanig last van klachten te hebben dat het echt niet meer gaat en je wel hulp móét krijgen. Het klopt wel dat als klachten niet in die mate aanwezig zijn dat je daarmee voldoet aan een diagnose, je het traject niet vergoed krijgt via het zorgverzekeringsstelsel. Maar om zo’n traject te bekostigen zijn er genoeg andere mogelijkheden. Steeds meer cao’s bevatten een vitaliteitsbudget of duurzaam inzetbaarheidsbudget die de werknemer mag besteden aan opnemen van vrije dagen, opleiding, kennis en levensstijl. Dit budget kun je dus ook inzetten om je ‘mentaal vitaal’ te houden. En dat zou een slimme zet zijn. Want, om maar eens een ouwe gouwe te gebruiken: voorkomen is beter dan genezen.

Ask for help. Not because you are weak. But because you want to remain strong

Les Brown

Er valt trouwens ook genoeg te zeggen om een traject uit eigen zak te betalen. Zo weet je zeker dat je geen verantwoordelijkheid hoeft af te leggen aan je werkgever over de besteding van jouw budget en heb je zekerheid over jouw privacy. Het zou een heel mooi cadeau aan jezelf kunnen zijn voor op de bucketlist.

Waardevolle inzichten

Nu wil ik niet zeggen dat je bij elke tegenslag hulp nodig hebt van een psycholoog. Het leven is nu eenmaal een weg vol hobbels en kuilen, mooier kan ik het niet maken. Vaak kun je prima hulp krijgen van vrienden en familie. Sterker nog, dat is ook een grote aanrader want dit werkt sterk verbindend. Mensen helpen graag, dat geeft veel voldoening. Een psycholoog kan bijvoorbeeld effectief zijn als je merkt dat je vast blijft zitten in patronen, om te ontdekken wat jij belangrijk vindt in dit leven of om vaardigheden te leren hoe om te gaan met de hobbels in jouw weg. Je kunt een psycholoog zien als iemand die oprecht luistert en jou een spiegel voorhoudt door vragen te stellen. Door te reflecteren kun je tot waardevolle inzichten komen die jou helpen binnen relaties met andere mensen en bovendien jouw mentale vitaliteit een flinke boost kunnen geven. Mij geeft een goed gesprek altijd veel energie.
(N.B Lees hier meer over het verschil tussen een psycholoog en coach)

Hulp vragen is de toekomst

Ik zie het wel gebeuren dat een gesprek bij een psycholoog om je mentale batterij op te laden even gebruikelijk wordt als het nemen van een vrije dag. Zorg naast fysiek ook op mentaal gebied voor jezelf, denk eens aan een gesprek met een professional. Geloof me, hulp vragen is de toekomst!

Denk je na het lezen van deze blog ‘ja, ik wil wel hulp van een professional?’ Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking.

Wellicht ook interessant…

De kracht van je uitspreken

De kracht van je uitspreken

Onlangs riep ik de huidige generatie jonge psychologen op om hun ideeën en visie te delen. Om een stem te geven aan...

De imperfecte psycholoog

De imperfecte psycholoog

Ken je dat, dat als er op een verjaardag een ongemakkelijk onderwerp wordt gedropt dat de anderen naar jou kijken,...