Waarom binnen zitten als je buiten kunt wandelen?

‘Besef je wel dat psychologen al als zweverig kunnen worden gezien, laat staan als ze ook nog gaan wandelen. Je kunt daarmee een extra drempel opwerpen.’ Laatst kreeg ik deze feedback en daar was ik blij mee! Blij?! Ja, want dit houdt mij scherp en nog belangrijker, ik voelde hoe sterk ik geloof in de combinatie van gesprekken en de natuur. In deze blog ga ik in op de vraag ‘waarom binnen zitten als je buiten kunt wandelen?’

De kracht van de natuur

Niet alleen ik geloof in de kracht van de natuur. Vanuit Japan is het fenomeen Shinrin Yoku de Westerse landsgrenzen aan het binnenwaaien. Shinrin Yoku wordt vertaald als bosbaden wat (kortgezegd) staat voor het echt verbinding maken met de natuur via je zintuigen.
Ook Agnes van den Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar natuurbeleving in Groningen gelooft in deze kracht. Zij schrijft dat er steeds meer bewijslast komt dat groen in de leefomgeving goed is voor de gezondheid van mensen. Langzamerhand worden deze signalen door de zorgsector opgepikt in onder andere de vorm van ‘groen als behandelkamer’. In deze vorm van groene zorg wordt vooral gebruik gemaakt van de rustgevende, pijn verminderende werking van de natuur. De natuur wordt ook gebruikt als ‘spiegel voor de ziel’, wat wil zeggen dat de symboliek van de natuur wordt gebruikt om tot nieuwe inzichten te komen. Naast de hierboven geschreven bevorderende werking op de gezondheid, heeft wandelen in de buitenlucht ook een stimulerende werking op creativiteit.

Op de factsheet van het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) staat dat ‘er een verband kan worden gelegd tussen de afnemende gezondheid en de toenemende verwijdering van mensen tot natuur. Enerzijds bevatten stedelijke omgevingen veel meer prikkels die stress opleveren en uitnodigen tot ongezond gedrag dan natuurlijke omgevingen. (…) Anderzijds staan natuurlijke omgevingen al sinds oudsher bekend vanwege hun heilzame eigenschappen’.
Een dosis natuur toevoegen aan je werkweek kan dus een belangrijke bron zijn voor jouw fysieke en mentale gezondheid.

The proof is in the pudding

Genoeg opgesomde informatie. Wat ik altijd overtuigender vind dan wetenschappelijk bewijs is het zelf ervaren! Ben jij iemand die zodra het zonnetje doorbreekt buiten op het terras te vinden is en in de tuin de barbecue aansteekt? Die de voorkeur geeft aan buiten sporten in plaats van binnen? Die het fijn vindt om in de zomervakantie richting camping te trekken? Het zou best kunnen dat je dat doet omdat je (onbewust) verlangt naar de heilzame werking van de natuur.

1+1

Dus waarom niet beide combineren? Een combinatie van een goed gesprek met de heilzame werking van de natuur. Het groen gebruiken als ‘behandelkamer’. Dus waarom binnen zitten als je ook buiten kunt wandelen? Omdat ik geloof dat 1+1 weleens groter dan 2 zou kunnen zijn.

Wellicht ook interessant…

De kracht van je uitspreken

De kracht van je uitspreken

Onlangs riep ik de huidige generatie jonge psychologen op om hun ideeën en visie te delen. Om een stem te geven aan...

De imperfecte psycholoog

De imperfecte psycholoog

Ken je dat, dat als er op een verjaardag een ongemakkelijk onderwerp wordt gedropt dat de anderen naar jou kijken,...